Latest posts

Blog categories

Τρεις λόγοι γιατί η αντικατάσταση της Ζάχαρης με Μέλι μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία

Μέλι ή ζάχαρη;

Διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, δυσπεψία... αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που συνδέονται με μια διατροφή πλούσια σε λευκή (επεξεργασμένη) ζάχαρη.

Αλλά δεν περιέχουν πολλά τρόφιμα που θεωρούνται υγιεινά ζάχαρη; Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, μέλι. Όλα αυτά περιέχουν ζάχαρη.

Ωστόσο, σε ωμή και μη επεξεργασμένη μορφή, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όχι επεξεργασμένα ή ραφιναρισμένα σάκχαρα. Η λέξη κλειδί είναι φυσικά.

Το λευκό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα γλυκά, τα μπισκότα και τα πατατάκια περιέχουν όλα υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων σακχάρων. Όπως φυσικά και η ζάχαρη που προστίθεται στο τσάι, τον καφέ και τα δημητριακά.

Όπως θα σας πουν πολλοί διατροφολόγοι, η ραφιναρισμένη ζάχαρη, όχι το λίπος, είναι ο πραγματικός ένοχος όσον αφορά την αύξηση βάρους και το περιττό σωματικό λίπος.

Η ζάχαρη αυξάνει το σωματικό λίπος

Απλά μειώνοντας την ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης στη διατροφή σας μπορεί να μειωθεί το σωματικό λίπος σε μόλις ένα μήνα, ακόμα και αν δεν κάνετε άσκηση.

Φυσικά, η φυσική δραστηριότητα αυξάνει το ρυθμό καύσης του λίπους. Διατροφή και άσκηση μαζί είναι ένας υγιής συνδυασμός.

Δεν είναι εύκολο να μειώσετε την επεξεργασμένη ζάχαρη στη διατροφή σας. Μας αρέσει η ζάχαρη γιατί η γλυκύτητά της κάνει το φαγητό πιο νόστιμο. Μας βοηθά να απολαμβάνουμε τα ζεστά ροφήματα, τα δημητριακά και άλλα τρόφιμα περισσότερο.

Ωστόσο, αντικαθιστώντας απλά την επεξεργασμένη ζάχαρη στη διατροφή σας με ωμό μέλι, μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη της ζάχαρης, χωρίς να πληρώνετε το τίμημα για τη βλάβη που προκαλεί στο σώμα σας.

Υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η αντικατάσταση της επεξεργασμένης ζάχαρης στη διατροφή σας με ωμό μέλι μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του περιττού σωματικού λίπους και της αύξησης βάρους.

1. Το ωμό μέλι έχει χαμηλότερο ΓΔ από την επεξεργασμένη ζάχαρη

Ο Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του πόσο γρήγορα τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι διαβητικοί είναι πολύ εξοικειωμένοι με τον όρο "ΓΔ".

Ένα τρόφιμο με υψηλό ΓΔ αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καθώς το σώμα δεν μπορεί να διαχειριστεί το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα, το αποθηκεύει ως λίπος.

Απλά, αν θέλετε να κρατήσετε το σωματικό λίπος στο ελάχιστο, ένας χαμηλότερος ΓΔ είναι καλύτερος από έναν υψηλότερο ΓΔ.

Τρόφιμα με υψηλό ΓΔ περιλαμβάνουν την επεξεργασμένη ζάχαρη, τις πατάτες, το λευκό ρύζι, το λευκό ψωμί και το μέλι του σουπερμάρκετ που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία.

Τρόφιμα με χαμηλό ΓΔ περιλαμβάνουν τη βρώμη, το γάλα, το ψωμί ολικής άλεσης, τις φακές και τα φρούτα.

Το ωμό μέλι, το οποίο είναι μη παστεριωμένο (μη θερμικά επεξεργασμένο), έχει χαμηλότερο ΓΔ από την επεξεργασμένη ζάχαρη.

Ως εκ τούτου, από καθαρά γλυκαιμική άποψη, η προσθήκη ωμού μελιού στα ζεστά ροφήματα, τα δημητριακά και τα dressings σας, βοηθά στη μείωση του λίπους που αποθηκεύει το σώμα σας.

2. Το ωμό μέλι είναι πιο γλυκό από την επεξεργασμένη ζάχαρη, οπότε χρησιμοποιείτε λιγότερο

Το ωμό μέλι είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη.

Μισό κουταλάκι του γλυκού ωμό μέλι γλυκαίνει ένα φαγητό περισσότερο από τρία κουταλάκια του γλυκού λευκή ζάχαρη.

Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι το ωμό μέλι περιέχει γενικά περισσότερη φρουκτόζη (ζάχαρη φρούτων) από τη γλυκόζη. Και η φρουκτόζη είναι πιο γλυκιά από τη γλυκόζη.

Φυσικά, όπως όλα τα τρόφιμα, το ωμό μέλι περιέχει θερμίδες, οπότε δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολή.

Η γλυκύτητα του ωμού μελιού εξασφαλίζει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε μεγάλες ποσότητες. Λίγο είναι αρκετό.

3. Το ωμό μέλι περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που η λευκή ζάχαρη δεν έχει

Το ωμό μέλι περιέχει φυσικά αμινοξέα (πρωτεΐνες), ένζυμα, γύρη, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που η λευκή, ή ακόμα και η καστανή, ζάχαρη δεν έχει.

Γενικά, όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν το σώμα να αφομοιώνει το ωμό μέλι πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από τη λευκή ζάχαρη.

Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα αποκομίζει όλα τα οφέλη του ωμού μελιού χωρίς τις βλάβες που συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τη δυσπεψία και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι όλα τα τρόφιμα σε υπερβολή μπορούν να είναι βλαβερά. Αυτό περιλαμβάνει και το ωμό μέλι.

Όσοι έχουν σοβαρές παθήσεις υγείας θα πρέπει να ζητήσουν επαγγελματική ιατρική συμβουλή πριν κάνουν δραστικές αλλαγές στη διατροφή τους.

Posted in: News