Δεν είναι όλα τα βάζα μελιού ίδια. Συχνά μας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του αγνού/ακατέργαστου...

Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ του αγνού/ακατέργαστου και του μελιού του εμπορίου
Δεν είναι όλα τα βάζα μελιού ίδια. Συχνά μας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του αγνού/ακατέργαστου μελιού και του μελιού που πωλείται στα super market. Αυτό το άρθρο στοχεύει να διαλύσει τις απορίες και να σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί το ακατέργαστ μέλι είναι η καλύτερη επιλογή.
Τι είναι το αγνό/ακατέργαστο μέλι;
Το αγνό μέλι προέρχεται απευθείας από την κυψέλη και υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία. Ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή για το τι κάνει το ωμό μέλι μοναδικό:
- Μη θερμαινόμενο και μη παστεριωμένο: Το ωμό μέλι δεν υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες. Η θέρμανση μπορεί να καταστρέψει ωφέλιμα ένζυμα, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Κρατώντας το μέλι ωμό, διατηρούμε τα φυσικά οφέλη του για την υγεία.
- Μη φιλτραρισμένο: Αν και το ωμό μέλι μπορεί να στραγγιστεί για την απομάκρυνση μεγαλύτερων ακαθαρσιών όπως κομμάτια κεριού, δεν φιλτράρεται λεπτομερώς. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί τη γύρη, την πρόπολη και μικροσκοπικά σωματίδια που ενισχύουν τη θρεπτική του αξία.
- Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Το ωμό μέλι περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία. Είναι επίσης γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες, καθιστώντας το μια φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις.
- Γεύση και υφή: Η γεύση και η υφή του ωμού μελιού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τα λουλούδια που επικονιάζουν οι μέλισσες. Συχνά έχει πιο περίπλοκο γευστικό προφίλ και πιο πηχτή, αδιαφανή εμφάνιση σε σύγκριση με το κανονικό μέλι.
Τι είναι το κοινό μέλι του εμπορίου;
Το κοινό μέλι, που συχνά βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ, υφίσταται περισσότερη επεξεργασία. Δείτε τι περιλαμβάνει συνήθως αυτή η επεξεργασία:
- Παστερίωση: Το περισσότερο κανονικό μέλι παστεριώνεται, που σημαίνει ότι θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες για να εξολοθρεύσει τυχόν ζύμες, να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής και να κάνει το μέλι πιο λείο. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία μπορεί επίσης να καταστρέψει ορισμένα από τα φυσικά ένζυμα και θρεπτικά συστατικά του μελιού.
- Φιλτράρισμα: Το κανονικό μέλι συνήθως φιλτράρεται λεπτομερώς για να απομακρύνει τη γύρη, κάτι που μπορεί να αφαιρέσει και ωφέλιμες ενώσεις. Αυτό το φιλτράρισμα δίνει στο μέλι μια πιο καθαρή, ομοιόμορφη εμφάνιση.
- Προσθήκες: Ορισμένα εμπορικά μέλια μπορεί να έχουν πρόσθετα σάκχαρα ή σιρόπια για να αλλοιώσουν τη γεύση και τη σύστασή τους. Αυτό μπορεί να μειώσει την καθαρότητα και τη θρεπτική αξία του μελιού.
- Σύσταση: Το κανονικό μέλι έχει πιο ομοιόμορφη γεύση και υφή, κάτι που μπορεί να είναι προτιμότερο για κάποιους καταναλωτές που επιδιώκουν συνέπεια στα προϊόντα διατροφής τους.
Γιατί να επιλέξετε το αγνό/ακατέργαστο μέλι μας;
Η επιλογή του ωμού μελιού σημαίνει ότι επιλέγετε ένα προϊόν πιο κοντά στη φύση και γεμάτο με οφέλη για την υγεία. Δείτε γιατί το μέλι μας ξεχωρίζει:
- Βιώσιμη συλλογή: Οι μέλισσές μας συλλέγουν νέκταρ σε καθαρά περιβάλλοντα, διασφαλίζοντας ότι το μέλι μας είναι απαλλαγμένο από επιβλαβείς χημικές ουσίες και ρυπαντές.
- Οφέλη για την υγεία: Με τα φυσικά του ένζυμα, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά ανέπαφα, το ωμό μας μέλι υποστηρίζει την υγεία σας με τρόπους που το κανονικό μέλι δεν μπορεί.
Συμπερασματικά, ενώ το κανονικό μέλι είναι μια βολική και συνεπής επιλογή, το ωμό μέλι προσφέρει μια πιο φυσική και θρεπτική εναλλακτική.